• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • КЗ_"Огульцівська ЗОШ І-ІІІ ст." вітає з Міжнародним днем рідної мови!

КЗ_"Огульцівська ЗОШ І-ІІІ ст." вітає з Міжнародним днем рідної мови!

2021-02-21

/Files/photogallery/1582/зображення_viber_2021-02-22_12-25-56.jpg

В КЗ "Огульцівська ЗОШ І-ІІІ ступенів" пройшли заходи до Міжнародного дня рідної мови. Учні початкових класів провели ранкову зустріч з цієї нагоди.

/Files/photogallery/1582/зображення_viber_2021-02-22_12-26-09.jpg

В приміщенні шкільної бібліотеки пройшла цікава бесіда спільно зі шкільним бібліотекарем Пшеничною Світланою Василівною та бібліотекарем Огульцівської сільської бібліотеки Сумцовою Тетяною Перівною і учнями початкових класів.

/Files/photogallery/1582/зображення_viber_2021-02-22_12-26-40.jpg

/Files/photogallery/1582/зображення_viber_2021-02-22_12-26-28.jpg

Пропонуємо найвідоміші факти про українську мову

Перші слова з української мови були записані в 448 р. н.е.Тоді візантійський історик Пріск Панікійський перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли, який згодом розгромив Римську імперію, і записав слова “мед” і “страва”.
На відміну від решти східнослов’янських мова, іменник в українській має 7 відмінків. Як ви зрозуміли, вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій та санскритській граматиках.

У “Короткому словнику синонімів української мови”, де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово “бити” – аж 45!
Ви ніколи не замислювалися над тим, що в нашій мові є три форми майбутнього часу! Цікавий матеріал, чи не так? Нумо згадувати разом – проста (піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).

Однією з “родзинок” української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Навіть слово “вороги” має зменшувально-пестливу форму, яка вживається в гімні України. Пам’ятаєте: “…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці”.
Найуживанішою буквою в українському алфавіті єлітера “п”; саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомістьнайменш уживана– буква “ф”, її вживають переважно в запозичених словах.

Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер!Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).
У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані “дзеркальні” фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось приміром “Я несу гусеня”, або ж “ротатор”. Можете і ви згадати щось цікаве про паліндроми?

Цікаві відомості з історії української мови

Українську мову офіційно визналилітературною після видання “Енеїди” Івана Котляревського. Відтак, Котляревського вважають основоположником нової української мови.
Перший український “Буквар”видав у 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено 1927-го в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.
Найстарішою українською піснеювважається балада “Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?”.
Найбільше перекладів серед українських творівмає “Заповіт” Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу.
Найбільше псевдонімів мавпоет Олексндр Кониський – свої твори він підписував 141 іменами, в Івана Франка було 99 псевдонімів, а письменник Осип Маковей користувався 56 вигаданими назвами.

Кiлькiсть переглядiв: 94

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.