• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

2017-04-11

День визволення в\'язнів концтаборів

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня за ініціативою ООН.

11 квітня 1945 в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців, і вийшли на волю. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей - це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів (Дора, Освенцім, Майданек, Маутхаузен, Штутгоф, Заксенхаузен, Треблінка та ін.). За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.

З 18 млн громадян країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні табори, було знищено понад 11 млн чоловік. Система концтаборів у Німеччині була ліквідована разом з розгромом гітлеризму, засуджена вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі.

В Огульцівській школі проведено годину історичної пам'яті "Цей біль ніколи не згасає" - спільний захід Огульцівської сільської бібліотеки (бібліотекар Сумцова Т.П.) та гуртка "Історичне краєзнавство" (керівник Будюкова В.Г.)

День визволення в\'язнів концтаборів День визволення в\'язнів концтаборів День визволення в\'язнів концтаборів

Діти на слайдах комп'ютерної презентації побачили фото жахіть фашистських концтаборів. Були показані унікальні архівні документи земляків-огульчан, які були в’язнями концтаборів і вижили, і тих, хто не повернувся з полону і вважався без вісті пропавшими.

Також ознайомились зі свідченнями тих, хто залишив свої спогади нащадкам - щоб такого лиха ніколи більше не було!

Сільський бібліотекар Сумцова Т.П. озвучила спогади огульчанки Козирь Олександри Іванівни, яка біла у таборі Аушвіц, записані 16.06.1945 в Збірнику архівних документів «Огульці».

Оригінал рукопису спогадів свідка Нюрнберьзького процесу, уродженки села Баранового Сопільник Любові Родіонівни, яка повернулася з Беркінау, філіалу Освенціума – зберігається у Валківському краєзнавчому музеї – разом з фотокопіями з її сімейного альбому – відскановано для нашого шкільного музею і частково використано при проведенні сьогоднішнього заходу.

Також діти ознайомились з уривком з книги Вадима Бойка, мало не страченого у крематорію Освенціума, «Якщо на землі є пекло».

Керівник гуртка Будюкова В.Г. поставила перед дітьми завдання: запитати в своїх родинах про те, як в них живе пам’ять про війну з фашизмом.

Кiлькiсть переглядiв: 166

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.