Голодомору_85-ті скорботні роковини

2017-11-24

Богдан Певний. Земля. В пам\'ять голоду 1932-1933років. 1963 Картина "Земля" Богдана Певного, присвячена темі Голодомору

Чорні жнива, голодомор 1932-33 років... Комп'ютерна презентація на цю тему була переглянута під час лінійки пам'яті для учнів Огульцівської школи 24 листопада 2017 року.

Улітку 1933 року, у розпал Голодомору, в Харкові жив і працював австрійський інженер Александр Вінерберґер. І він все фотографував. А на вулицях тодішньої столиці Української РСР помирали з голоду українські селяни, що втікали сюди в пошуках їжі. Збиралися гуртами осиротілі вихудлі діти. Під крамницями - черги за хлібом. Найбільше ж на знімках - померлі від голоду: просто на узбіччях, попід парканами. Повз спокійно проходять люди. Виходить, картина тоді була звичною. Цього ж іноземця не могла залишити в спокої. Тож він, ризикуючи, все знімав.

https://tsn.ua/foto/istoriya-u-fotografiyah-tragediya-golodomoru-1932-1933-rokiv-v-ukrayini.html

На фотографіях зображено населення сіл і міст Харківщини. За кількістю померлих наш регіон утримував сумне перше місце. Лише за 3 місяці 1933 року в Харківській області, до складу якої на той час, крім районів нинішньої Харківської, входили також більшість Сумської, Полтавської та деякі райони Київської областей, померло понад 600 тис. чоловік. Науковці Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна вивели коефіцієнт смертності за 1929 - 1933 роки у регіонах, заселених українцями. У Харкові він перевищив 25%.

Через 15 років, 2033-го, мине століття від часу найбільшого штучного голоду в історії. Через 15 років і ми, і наші сьогоднішні переживання стануть історією. Залишмо листа для наших нащадків. Про те, як пережили Голодомор у нашому селі.

Картина Богдана Певного, митця, чиє коріння сягає Огульців, створена у США про роки голодомору в Україні, збуджує нас до думки - про цінність життя, цінність землі, хліба. Найнеобхіднішніх засобів існування, яких були позбавлені українці у ті страшні скорботні роки.

Кiлькiсть переглядiв: 234

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.