Пам'яті героїв Крут

2018-01-29

Героям Крут

В Огульцівській ЗОШ І-ІІІ ступенів пройшла лінійка пам'яті "Пам'ятаємо героїв Крут" для учнів 5-11 класів, на якій виступив учитель історії Чечуйко Віктор Наумович з розповіддю про події в день 29 січня 1918 року, з описом політичної ситуації того часу, з аналізом причин трагічності цієї події. Дуже пронизливим був виступ бібліотекаря сільської бібліотеки Сумцової Тетяни Петрівни, яка додала, що серед тих 300 чоловік переважно були в нашому сучасному розумінні майже діти - студенти, які напередодні тільки вийшли з-за шкільних парт та вступили до Київських навчальних закладів і їх доля вже дл початку бою була приречена, адже багато з них навіть зброї в руках до цього не держали. В цьому великий трагізм і великий жаль і біль за полеглих на станції Крути.

Педагог-організатор школи Холодна Д.В. підготувала для перегляду кілька документальних та інсценізованих відеофрагментів, які дозволили учням краще уявити собі жахливу картину подій кривавого дня 29 січня 1918 року.

Павло ТИЧИНА, на той час ще поет-початкцівець, глибоко пройнявся долями героїв, що полягли під Крутами і написав 21 (8) березня 1918 р. свій вірш в пам'ять про ті події

ПАМ'ЯТИ ТРИДЦЯТИ

На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих…
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука? —
Квитне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. —
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.

Наша землячка, харків'янка Марія Бурмака, склала на слова Павла Тичини пісню, яка прозвучала на завершення лінійки в час хвилини мовчання в знак шани полеглим героям.

Марія Бурмака співає На Аскольдовій Могилі

Кiлькiсть переглядiв: 210

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.