• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Презентація книги М.Столярової "Щоденник великого патріота малої Батьківщини" у Валках

Презентація книги М.Столярової "Щоденник великого патріота малої Батьківщини" у Валках

2018-05-18

Презентація книги М.Столярової \

18 травня 2018 року у Валківському краєзнавчому музеї огульцівська громада презентувала книгу Майї Тимофіївни Столярової "Щоденник великого патріота малої Батьківщини" про Олександра Сергійовича Кириченка, директора колишнього Огульцівського історико-художнього музею ім.Т.Г.Шевченка (1967-1985), завідувача музею Лесі Українки в Ялті (1971), який прожив яскраве життя патріота - людини сьогодення, який любив носити вишиванку, прославляв українську культуру, навчав українській мові, працював і диктором на Харківському телебаченні, і викладачем у ХДУ ім. О.М.Горького, і вчителем української мови Огульчанської середньої школи, був упорядником в огульцівських околицях багатьох криничок з джерельною водою, розробником пришкільного парку в Огульцях, парку навколо сільського будинку культури, і взагалі навчав молодь створювати красу і добро навколо себе.

До речі, це завдяки йому школа отримала український суфікс у своій назві - Олександр Сергійович відстояв те, що за українським правописом правильно говорити і писати в документах - "Огульцівська", а не "Огульчанська".

У Валках на презентації своєї книги виступала автор і упорядник Столярова Майя Тимофіївна, директор Огульцівського музею історії школи Янковська Наталя Тимофіївна, директор Огульцівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Омеляненко Тетяна Михайлівна, керівник гуртка "Історичне краєзнавство" Будюкова Віра Григорівна, голова Огульцівської сільської ради Веретельник Алла Олександрівна, директор Огульцівського сільського будинку культури ім. Т.Г.Шевченка разом з ансамблем СБК "Джерело", завідувач Огульцівської сільської бібліотеки Сумцова Тетяна Петрівна, учні школи. Спільними зусиллями огульчан для працівників та гостей Валківського музею була представлена розповідь про біографію Олександра Сергійовича Кириченка, про його роботу над створенням двох музеїв, про його досвід збору інформації від старожилів села, про нього - як про сильну духовно людину, але людини, що мала хворобу, як у Лесі Українки, яка без відповідного клімату змусила його його передчасно померти. У віці 47 років, як і Тарас Шевченко.

Метою цього заходу було відновлення історичної справедливості - потреба віддати данину людині, яка все своє життя присвятила національно-патріотичним ідеям, за що й була покарана - його змусили в триденний строк виїхати з Криму, що й призвело до трагічних наслідків для його здоров'я.

Народний ансамбль виконав улюблену пісню Олександра Кириченка "Реве та стогне Дніпр широкий", а також виконав пісню "Село моє рідне" на слова солістки ансамблю Любові Іванівни Петренко. Любов Музика (таке прізвище у неї було в дівоцтві) - однокласниця Олександра Кириченка, розповіла свій вірш-присвяту однокласникам, якого написала напередодні свята зустрічі випускників ювілейних років у травні 2017 року, на яку через 60 років після закінчення школи, на жаль, не прийшов ніхто. Любов Іванівна розповіла про свого однокласника Сашу Кириченка - якою порядною, виховано, скромно, грамотною, активною людиною він був. Як цінував усе українське.

Майя Тимофіївна висловила сподівання, що вдастся видати ще одну книжечку з архіву Кириченка з зібраних ним 76 українських народних пісень - тобто пісенник. А солісти ансамблю "Джерело" виконали одну з них - "По той бік гора..."

Свято

Кiлькiсть переглядiв: 240

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.